Dr Radovanović detaljno o borbi Boriše Simanića

Lekar košarkaške reprezentacije Srbije, hirurg dr Dragan Radovanović bio je najzaslužniji za brzu dijagnozu i slanje Boriše Simanića u bolnicu na Filipinima. Čovek zbog kog je Simanić sada, kako on kaže “zdrav, a povređen”, podelio je u “Jutarnjem programu” detalje iz Manile.
Foto: FIBA

Najemotivniji momenat dočeka srebrnih košarkaša i Novaka Đokovića na balkonu Gradske kupštine bio je izlazak Boriše Simanića, koji je zbog odaziva nacionalnom dresu ostao bez jednog bubrega. Najduži aplauz i ovacije pripale su njemu.

Doktor Dragan Radovanović naveo je da je taj čin izuzetno važan za njegov psihički oporavak.

“Veliki broj dobrih i pozitivnih emocija je svakako uticao. Prepoznavanje da je on deo jednog velikog sportskog uspeha i trenutka koji je obradpovao celu naciju. Sticajem okolnosti njemu je doneo velike zdravstvene probleme, ali je on na kraju deo velike radosti. Samim tim što to deli, to je je veoma važno za njegov psihički oporavak. Zbog toga smo mu i dozvolili da ide sa nama, napravili specijalne uslove da sedi, ne stoji mnogo. Čovek mora da bude okružen toplim emocijama da bi se oporavio”, kaže Radovanović.

Prilikom leta avionom, Boriši je bio spremljen krevet u zadnjem delu, međutim, on je odlučio da pređe u prednji deo među saigrače.

“Imao je želju da bude u prednjem delu aviona sa svojim saigračima i drugovima. Direktno iz bolnice je otišao u avion, to mu je bio prvi izlazak u javnost i spoljni svet. Prvo viđenje sa njima. To mu je mnogo značilo”, naveo je doktor Radovanović.

Nakon uviđanja po Borišinom izlasku sa terena na meču sa Južnim Sudanom, Radovanović je uvideo po određenim simptomima da se radi o ozbiljnijoj i nesvakidašnjoj povredi.

“Povezano je sa ozbiljnim krvarenjem, ozbiljnim gubitkom krvi. Ta povreda bubrega spada u najteže i najređe. Između jedan i pet posto je učestalost povreda bubrega, gradiraju se na pet stepeni, njegova je bila između četvrtog i petog. Ekstremno retka. Nigde nisam pronašao podatak nekog sportiste sa tom povredom. Hirurzi na Filipinima su pokušali da spasu bubreg i zaustavili su krvarenje. Posttraumatske promene su dovele do toga da jedan deo irgana izumre nekoliko dana kasnije. Ceo je izvađen. Druga operacija je bila zbog pokušaja da se mladom čoveku spasi bubreg”, objašnjava Radovanović.

Problem je bio i usporenost filipinskog zdravstvenog sistema.

“Insistirao sam na brzini reakcije, dijagnostike i hirurškog zbrinjavanja. Njihov način irganizacije je specifičan. Sporo je, potrebno je vreme za dijagnostiku i da se pojave svi lekari. Imali smo borbu sa vremenom, da što manje krvi izgubi. Ta borba je uspešno završena”, priča Radovanović.

Zaključak je pozitivan, Boriša će se baviti sportom.

“Ima mnogo primera u sportu ljudi rođenih sa jednim bubregom i da su postali vrhunski asovi. Siguran sam da će Boriša Simanić nastaviti sa sportom. On je sad zdrav, a povređen. Nije bolestan”, kaže Radovanović.

Izvor: BUTASPORT/RTS

About The Author

Related posts