KK Partizan: Sudijska komisija ABA lige utvrdila osam grešaka na našu štetu

Košarkaški klub Partizan saopštio da je ekspertiza Sudijske komisija ABA lige utvrdila da je regionalni šampion drastično oštećen u prvom meču finalne serije plej-ofa u kom je Crvena zvezda kao domaćin pobedila rezultatom 85:82. Kako se ističe na zvaničnom sajtu Partizana, ekspertiza je utvrdila da su sudije u pomenutom meču donele čak osam pogrešnih odluka na štetu “crno-belih” i dve na štetu Crvene zvezde.Foto: KK Partizan

Sudijska komisija ABA lige u sastavu Saša Maričić, Vladan Šundić i Aleksandar Milojević, obavila je na zahtev KK Partizan ekspertizu suđenja tokom utakmice broj jedan u finalnoj seriji ABA lige. Prema dostavljenoj ekspertizi, suđenje je označeno kao “ispod zahtevanog standarda”, ističe se na sajtu još uvek aktuelnog šampiona regiona.

“Ekspertiza učinka sudija Saše Pukla, Milivoja Jovčića i Luka Karduma navodi sledeće: “Na osnovu urađene ekspertize suđenja može se zaključiti da je suđenje generalno bilo ispod zahtevanog standarda ABA takmičenja. Bez obzira na značaj utakmice i pritisak (prelazi granice sportskog) na sudijski tim koji je vrlo iskusan očekivalo se da svoj posao urade sa manje pogrešnih odluka. Najveći broj pogrešnih procena kontakt situacija odnosi se na prodor igru u kojoj je trebalo pokazati više strpljenja i ne reagovati odlukom za kontakte koji su bez uticaja na igru”, nastavlja se u saopštenju na sajtu Partizana.

Dodaje se da doprinos kvalitetnoj kontroli utakmice nije bio ravnopravno raspoređen unutar sudijskog tima.

“Prvi sudija Pukl Saša sudio je kvalitetnije od svojih kolega. Ekspertiza suđenja je obuhvatila “sve situacije koje su odsuđene i koje su trebalo da budu odsuđene na utakmici. Sve ono što nije moguće na TV snimku videti zbog ugla kamere ekspertiza suđenja se oslanja na mišljenje prisutnog instruktora suđenja u dvorani koji je bio prisutan”, navodi se dalje u izveštaju.

U popisu pogrešnih odluka koje je sudijska komisija utvrdila navodi se da je sudijska trojka donela 10 pogrešnih odluka tokom utakmice, od čega osam na štetu Partizana, a dve na štetu Crvene zvezde.

Navedeno je i o kojim se odlukama radi:

“1. U prvoj četvrtini, na 12 sekundi pre isteka perioda, igrač Crvene zvezde broj 44 (Topić) pravi faul na igraču Partizana broj 2 (Ledej), koji sudija Jovčić nije dosudio.

2. U drugoj četvrtini, na osam minuta i 15 sekundi pre isteka perioda, igraču Crvene zvezde broj 4 (Teodosić) je pogrešno dosuđen faul and igračem Partizana broj 21 (Naneli). Odluku je doneo sudija Jovčić.

3. U drugoj četvrtini, na minut i 39 sekundi pre isteka perioda, igraču Partizana broj 4 (Avramović) je pogrešno dosuđen faul pri šutu nad igračem Crvene zvezde broj 99 (Dos Santos). Odluku su doneli sudije Jovčić i Kardum.

4. U trećoj četvrtini, na pet minuta i 59 sekundi pre isteka perioda, nije dosuđen faul pri šutu koji je počinio igrač Crvene zvezde broj 99 (Dos Santos) na igraču Partizana broj 4 (Avramović). Pogrešnu odluku je doneo sudija Pukl.

5. U trećoj četvrtini, na tri minuta i 17 sekundi pre isteka perioda, igraču Partizana broj 9 (Smailagić) je pogrešno dosuđen faul nad igračem Crvene zvezde broj 4 (Teodosić). Pogrešnu odluku je doneo sudija Pukl.

6. U četvrtoj četvrtini, na sedam minuta i 53 sekunde pre isteka perioda, igrač Crvene zvezde broj 31 (Giedraitis) pravi faul pri šutu nad igračem Partizana broj 50 (Kaboklo) koji nije dosuđen. Pogrešnu odluku su donele sudije Kardum i Jovčić.

7. U četvrtoj četvrtini, na sedam minuta i 49 sekundi pre isteka perioda, nije dosuđen izlazak sa loptom van igrališta igrača Crvene zvezde broj 4 (Teodosić). Pogrešnu odluku je doneo sudija Kardum.

8. U četvrtoj četvrtini, na pet minuta i 21 sekundu pre isteka perioda, pogrešno je dosuđen običan faul igrača Crvene zvezde broj 10 (Lazić) nad igračem Partizana broj 21 (Naneli). Sudijska komisija je procenila da je trebalo dosuditi nesportski faul. Pogrešnu odluku je doneo sudija Kardum.

9. U četvrtoj četvrtini, na tri minuta i 20 sekundi pre isteka perioda, pogrešno nije dosuđen faul igrača Partizana broj 50 (Kaboklo) nad igračem Crvene zvezde broj 26 (Nedović). Pogrešnu odluku je doneo sudija Jovčić.

10. U četvrtoj četvrtini, na dva minuta i 7 sekundi pre isteka perioda, pogrešno je dosuđen faul pri šutu igrača Partizana broj 35 (Doužer) nad igračem Crvene zvezde broj 99 (Dos Santos). Pogrešnu odluku doneo je sudija Kardum.”

Dodaje se da je utakmica završena rezultatom 85:82 u korist Crvene zvezde, a da se iz svega navedenog lako može zaključiti da su sudijske greške oštetile Partizan za veći broj poena od konačne razlike u korist rivala.

“Zbog toga, Partizan izražava veliko nezadovoljstvo, ali i nadu da je ovo bio poslednji slučaj kad su pogrešne sudijske odluke imale ovakav uticaj na konačan ishod meča. S obzirom da je u pitanju ponovljeni slučaj od pre dve sezone, kad su greške na štetu Partizana činile sudije Belošević i Radojković, Partizan će na prvoj narednoj Skupštini ABA lige tražiti odgovornost i smene nadležnih koji su svojim (ne)delima dozvolili i direktno učestvovali u kreiranju situacije da Partizan ponovo bude oštećen”, navedeno je u saopštenju na sajtu Partizana.

Crvena zvezda u finalnoj seriji ABA lige vodi 2:0, a treći meč serije igra se u nedelju od 20 i 30 u Areni.

Ukoliko Zvezda pobedi postaće regionalni šampion, dok bi se u slučaju slavlja Partizana četvrti meč igrao u utorak, takođe u Areni.

BONUS VIDEO: 





Izvor: BUTASPORT 

About The Author

Related posts

Advertisement