Pešić: Neverovatna pobeda, igrači su spremni za finale

Posle pobede Srbije nad Kanadom 95:86 u polufinalu Mundobasketa, selektor Svetislav Pešić izjavio je da su srpski košarkaši još jednom odigrali sjajnu odbranu i da su igrači spremni za finale.
Foto: KSS

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetskog prvenstva, pošto je danas u Manili pobedila selekciju Kanade rezultatom 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:23).

Pešić je ocenio da je to bila neverovatna pobeda i da su srpski igrači bili sjajni, kako u odbrani, tako i u napadu.

“Demonstrirali smo ponovo da možemo da igramo dobru odbranu i napad. Ponovo su odlučili poeni iz tranzicije, takođe i igra jedan na jedan na jednom od najboljih igrača koje sam gledao, Šaj Gildžis-Aleksandru. Njega je teško čuvati ali mi smo odradili sjajan posao”, rekao je Pešić.

Selektor Srbije je istakao da je Nikolu Jovića, koga je okarakterisao kao jednog od najtalentovanijih igrača u Evropi.

“On je igrao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i tada je igrao za Megu. On je jedan igrač koji je mnogo napredovao. Ima 20 godina, projekat je Majamija, a ono što njemu treba u ovom trenutku je da igra. Za jednog talentovanog igrača je važno da se bori i da poštuje druge saigrače. On se bori i zaslužuje poštovanje drugih. U budućnosti će svakako biti važan deo srpske reprezentacije”, rekao je selektor Srbije.

Pešić je objasnio principe odbrane reprezentacije Srbije, koja, kako je rekao, počinje od Milutinova i visokih igrača, pa se kao lanac nastavlja dalje.

“Ako jedna karika pukne, pukla je i odbrana. Visoki igrači kada igraju dobru odbranu, onda daju poverenje igračima poput Avramovića, Dobrića ili Marinkovića. Oni onda imaju poverenje i zato igraju dobro odbranu”, izjavio je Pešić.

Selektor je posebno istakao igru u odbrani Alekse Avramovića i Ognjena Dobrića.

“Avramović je u Partizanu pokazao dobru odbranu. Treba podsetiti i Dobrićevu partiju protiv Litvanije, koji nije odigrao sjajno u napadu ali je bio sjajan u odbrani. A onda je sada odigrao sjajno na oba kraja i ubacio 16 poena, u polufinalu Svetskog prvenstva”, konstatovao je Pešić.

Svetislav Pešić je u Indijanapolisu 2002. godine osvojio Svetsko prvenstvo, poslednje za našu državu.

“Šta mogu da kažem posle 20 godina. Sad smo ovde u Manili, u drugačijoj situaciji. Ovo je nov tim, nije slično prvenstvo, nisu isti igrači, sve je drugačije. Videćemo, srećan sam zbog pobede ali znam i da su igrači spremni za bitku u finalu”, rekao je Pešić.

Srpski selektor je na pitanje američkih medija o Nikoli Jokiću rekao da je on “uvek deo tima”.

“Ne znam da li je pravi momenat pričati o Jokiću ali jedino što želim da kažem je da je on uvek deo tima. On je najbolji igrač, ali sada nije vreme pričati o njemu već o igračima koji su ovde”, zaključio je selektor Srbije.

Srbija će u finalu Svetskog prvenstva igrati protiv boljeg iz meča između Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: BUTASPORT 

About The Author

Related posts