Mozzart kampanja
Mozzart kampanja

Vidić žestoko kritikovao Fudbalski savez: Sram vas bilo

Proslavljeni reprezentativac Nemanja Vidić žestoko je kritikovao rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije u dopisu koji je medijima dostavio i kao audio-snimak.

Foto: Martin Rickett/PA Images via Getty Images

Nemanja Vidić se javnosti obratio posle neuspeha reprezentacije u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo i izneo čitav niz zamerki FSS jasno dajući do znanja koga i zašto krivi za neuspeh.
 
Obraćanje nekadašnjeg igrača Crvene zvezde, moskovskog Spartaka, Mančester junajteda i Intera prenosimo u celosti.
 
“Dosta više!
 
Imam potrebu da kažem ono što mi je na srcu i podelim svoje razmišljanje sa javnošću.
 
Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan. Troši fudbalske radnike, pravi fudbalere i trenere za kratku upotrebu, ljude sa sumnjivim namerama postavlja na funkcije.
 
Ceo sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala. Dozvoljava ljudima, blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smenjuje trenera koji se plasira na Svetsko prvenstvo?!
 
Fudbaleri i treneri su osuđeni da sarađuju s takvim ljudima, jer su, nažalost, oni ti koji odlučuju o njihovoj sudbini. Uče decu da je za put do uspeha bitno ko je tvoj menadžer, a ko trener, jer kvalitet nije merilo, ni fudbalski, a ni ljudski.
 
Takav način funkcionisanja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvi tim, on je naučio sve suprotno od onoga što bi trebalo da mu stvara emociju i poštovanje prema dresu koji nosi (sportski i timski duh, fer plej, da najbolji igra…) Tek kada se to bude promenilo, onda će svaki igrač da se bori da igra u takvoj reprezentaciji! Što kaže naš narod: ‘Kako seješ, tako i žanješ.’
 
Ovakav sistem traje dugi niz godina. Kažu, uvek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri fudbaleri, već loši ljudi, neće da igraju za reprezentaciju.
 
Nijedan trener/selektor nije valjao u poslednjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svetsko prvenstvo! Ali njihov sistem je i dalje dobar! Pa iz kog sistema je izašao taj kadar?
Sram vas bilo!
 
Javljaju se uvek poslušnici koji kritikuju posledicu a ne uzrok problema i tako brane predsednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju ‘uspehe’ koje je postigao predsednik Saveza (neregularnost prvenstva, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podele u društvu, produbio nepoverenje u srpski fudbal i sudijsku organizaciju, da ne pričam o ‘uspesima reprezentacije’).
 
Sposobni ljudi kod nas u fudbalu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili!
Dok se to ne promeni – nema napretka!
 
Baš me interesuje koji će sledeći stručnjak da se javi da brani takav sistem”, napisao je Vidić.

Izvor: BUTASPORT

About The Author

Related posts